De week van de deceptie. - Reisverslag uit Jokkmokk, Zweden van Inge Blok - WaarBenJij.nu De week van de deceptie. - Reisverslag uit Jokkmokk, Zweden van Inge Blok - WaarBenJij.nu

De week van de deceptie.

Door: Inge

Blijf op de hoogte en volg Inge

23 Juni 2012 | Zweden, Jokkmokk

Afgelopen week leek wel het week van de deceptie! Oranje is uitgeschakeld op het EK, het weer in Skabram is niet al te best en daarnaast is het enkele dagen rustig op de camping! Dat laatste is eigenlijk ook wel lekker, maar dan komt er natuurlijk minder geld in het laatje. Veel mensen blijven voor een nachtje op de camping om de volgende ochtend weer verder te trekken.

Het EK voetbal is teleurstelling nummer 1. Ik zat er helemaal klaar voor, het Nederlands elftal tegen Duitsland. We moesten winnen en ik had goede hoop. Met mijn oranje AYR vest en dito horloge mocht het toch niet mis gaan? Radio 1 ging beginnen met de wedstrijd en met de webcam erbij kon ik de hele wedstrijd volgen. Rianne kwam erbij zitten en samen gingen we Oranje aanmoedigen. Helaas hoorden we Jack van Gelder eerder dan het beeld. En dus hoorden we beide doelpunten van Gomez zonder dat het te zien was. Klote! Eindelijk vond van Persie het doel, maar het mocht niet meer baten… Volgens Hanz moet van Persie zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangen en een winkel openen: Van Persisch tapijten.
Ook de wedstrijd tegen de Portugezen was niet om aan te zien. We begonnen goed aan de wedstrijd, maar zetten dit niet door. Tjah, dan scoort die stomme Ronaldo 2x en zijn wij uitgeschakeld. Dit toernooi was één grote deceptie!

Het weer in Skabram is teleurstelling nummer 2. Meerdere mensen vragen mij naar het weer, blijkbaar had ik dat nog niet verteld. Ik ben nu al 23 dagen in Zweden. Daarvan hebben wij 5 dagen mooi weer gehad met een lekker zonnetje. De temperatuur is dan niet hoog, maar in de zon is het wel lekker warm! Helaas komen de muggen dan snel tevoorschijn… We hebben 2 hele dagen regen gehad, dan plenst het ook echt! De rest van de dagen is het bewolkt, niet koud, met zo nu en dan een regenbui. De zomer laat hier lang op zich wachten. De bloemen bloeien nog niet, want er zit nog vorst in de grond. De vooruitzichten zijn gunstig, maar of ze kloppen? De weerberichten veranderen om de haverklap en komen niet altijd uit… Maar goed, als ik zon wil hebben, moet ik niet naar Zweden gaan!

Genoeg over decepties, er gebeuren ook leuke dingen op de camping! Ik heb deze week tweemaal bezoek uit Vries en omgeving mogen ontvangen! De vader van Agnes en zijn vriendin kwamen voor 2 nachten op de camping staan. Zij zijn met hun camper aan het reizen door Zweden en Noorwegen.
Enkele dagen later kwamen Jennie en Roelof langs, wat een verassing! Natuurlijk hield ik Facebook in de gaten en wist ik dat ze door Noorwegen aan het reizen waren. Maar dat ze bij mij op de camping kwamen… Voor 1 nachtje hadden ze hier een stuga gehuurd. En daar heb ik de hele avond doorgebracht. Lekkere pannenkoeken gegeten, koffie en bier gedronken en voetbal gekeken (wat een deceptie!). Om 12 uur ’s nachts zijn we naar het meertje tegenover de camping gelopen. Het was nog steeds hartstikke licht, met een mooie gloed over het water. Hier hebben we een heuse fotoshoot gehouden en vele foto’s gemaakt. Uiteindelijk lag ik die nacht rond 2 uur op bed! Gelukkig had ik de dag erna een vrije dag.

Uitslapen was er niet bij, want we hadden afgesproken samen te gaan ontbijten. Jennie en Roelof wilden nog een typisch Laps winkeltje bezoeken en dus zijn we samen naar Jokkmokk gereden. Zij in hun eigen auto en ik met de witte oude Saab, jaaaaa hij is weer gerepareerd! Eerst nog even langs een benzinestation, even mijn banden oppompen - daar heb je mannen voor. Dan zoeken we de winkeltjes in Jokkmokk. Snel gevonden, maar ook snel weer vertrokken! Er worden hele mooie dingen gemaakt en verkocht, maar het is ontiegelijk duur! Dan besluiten we samen naar de Poolcirkel te gaan, enkele kilometers voorbij Jokkmokk. Dat stelt geen ene malle moer voor! Er staat een groot bord met het woord Poolcirkel er op. Grote witten keien markeren de lijn en er is een souvenirswinkeltje. That’s it! Ook hier worden enkele foto’s gemaakt, souvenirs gekocht en dan was het tijd om afscheid te nemen. Tot ziens in Nederland! De rest van mij vrije dag heb ik rondgereden met de Saab en uitgerust.

Naast het Pippi Langkous huis hebben we een stuk grasveld. Het veldje zou omgetoverd worden tot een weilandje voor de allerkleinsten minus Jip en Janneke. Er moest een hek uitgezet worden waar stroom op komt te staan. De 3 kalfjes zijn Rasta, Baukje en Babbe, alle drie geboren in de maand mei. De tweeling is nog te jong en te klein om naar buiten te gaan. Deze week mochten de kalfjes voor het eerst naar buiten! Dat verliep niet helemaal vlekkeloos… Ze stribbelden flink tegen en waren het niet gewend om buiten te staan. De eerste 10 minuten in de wei waren ze in een soort shock. Ze renden alle kanten op en sprongen dwars door het hek. Door de adrenaline voelden ze de schokken niet! Gelukkig konden ze gevangen worden en werden ze snel rustiger. In het weilandje staat een zelfgemaakt houten hutje waar de kalfjes in kunnen liggen en slapen. Natuurlijk durfden ze hier niet in! Het waaide, het regende en de kalfjes gingen er maar niet in. Hanz maakte zich zorgen en dus ging hij ‘s nachts zijn bed uitgegaan. Ik lag op een oor en was al in dromenland. Naast andere nachtelijke escades (koe ontsnapt uit stal), heeft Hanz een poosje in het hutje zitten wachten op de kalfjes. Het duurde een tijdje, maar uiteindelijk kregen de kalfjes door dat het daar veilig en warm is. De rest van de dagen eten ze goed, wennen ze aan de verschillende weerselementen en slapen zij goed in hun hutje. Hun schattigheid gehalte is heel hoog en we merken nu al dat onze kalfjes aandacht trekken van de gasten!

In Zweden wordt Midzomer gevierd op de vrijdag die tussen 19 - 25 juni valt. Het is samen met Kerstmis het belangrijkste feest van het jaar. De vrijdag neemt iedereen vrij en in de middag worden er festiviteiten georganiseerd. De zaterdag erna is een officiële feestdag en ook de start van de zomer. In het noorden van Zweden leeft het veel minder dan in het zuiden van Zweden, toch wordt er ook in Jokkmokk iets georganiseerd.

Mijn eerste Midzomer in Zweden begon gelijk goed, de zon scheel volop en het beloofde een mooie dag te worden! Er kwamen 2 vrienden van Hanz logeren deze dagen, Tommy en Yvon. Ze houden allebei van koken en dus werd er een traditionele Zweedse Midzomer lunch voor ons gemaakt, inclusief aardappels, haring en aardbeien. Na het eten ben ik samen met Rianne naar het historisch centrum van Jokkmokk gegaan waar de festiviteiten plaatsvonden. Het was lekker warm in de zon en er was heel veel volk aanwezig.

Volgens traditie wordt er een meiboom geplant. Deze moest eerst versierd worden met berkenbladeren en bloemen. Daarna wordt de meiboom door sterke mensen rechtop geplaatst. Traditioneel wordt er dan gezongen en door jong en oud omheen gedanst. Leuk om mee te maken hoe dit gevierd wordt in Zweden! Natuurlijk werd er wel gewerkt deze dag, het leven op een boerderij en camping gaat gewoon door.

Wist u dat:
Jonge meisjes plukken bloemen om ze onder hun hoofdkussen te leggen in de hoop op mooie dromen over hun toekomstige echtgenoot.
(Nee, ik heb dit niet uitgeprobeerd!)

• 24 Juni 2012 - 05:34

Tina:

goh...dat je daar zo ver weg nog bezoek krijgt en nog wel van Jennie en Roelof... zo zie je maar weer... nederlanders, je komt ze overtal tegen!
    Dat met die bloemen onder het kussen..... ik zou het uitproberen Inge... je weet nooit.
    Ben je daar al leuke Zweden tegengekomen?

• 24 Juni 2012 - 08:16

Sonnie:

Dus dat wordt laarzen en regenjas meenemen ;0)!!!!!!
    Ook de groetjes van mijn mams, waar ik dit weekend aan logeren ben. Thymen is namelijk een weekendje op bezoek

• 24 Juni 2012 - 08:50

Gerda Van Eddy:

Hoi Inge..ben ik even met je pa op Facebook en hoorde ik dat je weer drie maanden de hort op bent:-) groot gelijk wicht! Ik heb je site ff bekeken en gelezen en dat ziet er heerlijk relax en prachtig uit!!! Vooral het pippi langkous huisje! (mijn jeugddroom om zo'n mooi huisje en ondeugend leventje te hebben;-) en potverdikke.... Jij zit er middenin!! Veel plezier daar en geniet ervan!!! Groetjes uut een mooi Barger-Oosterveld! Eddy en Gerda

• 25 Juni 2012 - 16:45

Mam:

Gelezen in het blog van Rianne op www.skabram.se (boerin in Lapland).
    Eind mei kwam Inge onze campingmedewerker voor de zomnermaanden. Met haar knal oranje trui, die ze inmiddels weer in haar koffer heeft opgeborgen en Delfs blauwe laarzen, stapte ze op een donderdagavond in Jokkmokk uit de bus. Sindsdien loopt ze vrolijk over de camping en babbelt er met gasten op los in de receptie.

• 30 Juni 2012 - 19:58

Rolien:

Om te kunnen genieten heb je af en toe deceptie nodig :-)...... Volgens mij geniet je wel met volle teugen. Wel heel anders dan Frankrijk of niet?

Liefs

Rolien