Alles koe(k) en ei?
Door: Inge
Blijf op de hoogte en volg Inge
14 Juli 2012 | Zweden, Jokkmokk
Eindelijk is de zomer ook echt begonnen in Skabram. We hebben welgeteld 7 dagen mooi weer gehad, rond de 25 graden en volop zon! De bloemen bloeien goed, ik krijg een kleurtje en de gasten zijn vrolijker. Zo mag het van mij wel blijven! Het begint nu drukker te worden op de camping en het begint meer te leven. Kleine kampvuurtjes gaan aan en je hoort geroezemoes. Hartstikke leuk! Maar ook aan het mooie weer komt een eind… Zo regent het ineens pijpestelen! De voorspellingen zijn niet gunstig, maar we zullen het zien.
De verkoop van onze Ost (Zweedse woord voor kaas) loopt erg goed op dit moment. Elke dag wordt er wel een stuk kaas verkocht op de camping. Daarnaast krijgen we ook orders van supermarkten of restaurants uit de buurt. En zelfs mensen uit de buurt komen naar de camping toe om een stuk kaas te kopen! Daarnaast maken wij ook Fika (koffiekaas) en dit is echt typisch Zweeds. Kaas voor bij de koffie, of beter gezegd, in de koffie! Het is een soort gebakken kaas, maar dan zonder smaak. Ik heb het nog niet geproefd, maar ik zal er binnenkort toch eens aan moeten geloven… Sinds kort verkopen wij ook zelfgemaakte yoghurt. Milder van smaak en niet zo zuur, hartstikke lekker. En het verkoopt als een tierelier! Vraag Jennie en Roelof maar, zij waren de eerste die onze yoghurt kochten. Deze week hebben wij onze yoghurt ook verkocht aan de plaatselijke supermarkt. Aanbieding van deze week: Jokkmokk yoghurt, een bakje voor 10 euro!
We hebben al vele nationaliteiten op de camping mogen verwelkomen:
Nederlanders, Duitsers, Denen, Noren, Zweden, Finnen, Litouwers, Belgen, Zwitsers, Oostenrijkers, Britten, Fransen, Spanjaarden, Italianen, Tsjechen, Polen, Oekraïners, Australiers, Amerikanen, Zuid Afrikanen.
En wat hebben we soms toch vreemde en domme gasten! Wij scheiden op de camping onze afval in ons afvalhutje; plastic, karton, witte glas, gekleurd glas, blik en rest afval. Jullie moeten eens weten hoeveel moeite onze gasten hiermee hebben! Het is gebleken dat glas scheiden heel moeilijk is… Het verschil tussen transparant en gekleurd glas, ja dat is niet te zien! Of dan vind je blikken tussen al het karton, of plastic. En dat terwijl er netjes in het Zweeds, Engels, Nederlands en Duits aangegeven staat wat er in gegooid kan worden. Ik snap echt niet wat hier nou zo moeilijk aan is!
Tijdens de receptie uren komen de gasten vaak binnen met enkele vragen. Zo langzamerhand kan ik op de meeste vragen een antwoord geven, maar ik weet nog lang niet alles. Weet uw man dat ook niet hoor vragen ze dan? Pardon, Hanz is NIET mijn man! Dan kijken ze verbaasd en verontschuldigen ze zich. Ach, ik kan er wel om lachen. Nu zeg ik steeds dat ze het maar aan mijn baas moeten vragen, met de nadruk op baas. Dat geeft gelijk duidelijkheid over de onderlinge relaties.
Of we hebben gasten die rare vragen gaan stellen over onze koeien. Wat is het ras van deze koe? Oh, u bedoelt geslacht. Ja, we kunnen bij de geboorte gelijk zien welk geslacht een kalfje heeft. Tijdens het melken komen gasten ook eens binnen wippen. Zo hadden we een man die zich afvroeg of het een stier was die Hanz aan het melken was…
De koeien en kalfjes doen het goed en trekken de aandacht van de gasten. Rond melktijd komt er vaak een gast langs en ook bij het voeren van de kleintjes. Vaak duwen we de gasten een fles in de hand en dan mogen zij ons helpen. Dit vinden ze prachtig! Sinds vorige week zijn er weer 2 kalfjes geboren. Een meisje Tara en een jongetje Jaap. Ik was aanwezig bij de bevalling van Tara, wat een bijzondere ervaring was dat! De bevalling verliep vlekkeloos en Troela de koe had geen hulp nodig. Ik blijf er nog steeds bij, koeien zijn geweldige beesten!
Het leven op een camping gaat niet altijd over rozen. Natuurlijk gaan er ook wel eens dingen mis. Een dubbele boeking bijvoorbeeld. Laat dit nou net gebeuren als ik alleen op de camping ben… Hanz en Rianne waren een dag naar Boden, 2 uur rijden van Jokkmokk vandaan. Ik moest alle stuga’s schoonmaken voor nieuwe gasten. De Duitse gasten van stuga 1 lieten lang op zich wachten. Dat is zeer vervelend als je weet dat er later die dag nieuwe gasten komen voor de desbetreffende stuga. Eindelijk waren de Duitsers vertrokken, maar een half uur later waren ze weer terug in hun stuga! Ik baalde als een stekker, hopelijk maken ze het niet al te laat dacht ik nog. Half uurtje later waren ze nog niet weg… Dus besloot ik ze aan te spreken met mijn beste Duits. Nee, we hebben geboekt tot morgen vertelden ze. Shit! Dan kan de reservering van vandaag niet doorgaan en er is geen andere stuga met badkamer meer vrij! Hoe los ik dit nou weer op? De gereserveerde gasten kunnen elk moment komen en dan krijgen ze een teleurstelling te verwerken… Stress!
Dus pakte ik de reservering erbij: Zweedse gasten en hun telefoonnummer stond vermeld. Hmm, ik kan geen Zweeds en ik houd absoluut niet van bellen. Opbellen in het Engels kan ik ook niet doen, stel je voor dat ze de Engelse taal niet beheersen. Maar aan de andere kant, ik kan ze ook niet op de camping laten komen en ze dan vertellen dat ik een fout heb gemaakt. Moeilijke situatie, hoe red ik me hieruit? Uiteindelijk kwam ik met een idee en ben ik naar de stal toegelopen. Daar kon ik onze stalknecht Annika vinden en zij kan natuurlijk wel Zweeds. Annika ging namens mij deze gasten opbellen en de situatie uitleggen. Gelukkig was de vrouw aan de telefoon erg vriendelijk en hebben we het voor elkaar kunnen krijgen dat ze een hutje zonder badkamer wilden nemen. Toen de Zweedse gasten op de camping kwamen, bleken ze goed Engels te kunnen en geen problemen met de situatie te hebben. Pfff, wat een opluchting. Eind goed, al goed!
Er wordt niet alleen hard gewerkt op de camping. Eén dag per week heb ik een vrije dag en die kan ik invullen naar eigen keuze. Natuurlijk begin ik elke vrije dag met uitslapen en lekker uitgebreid douchen! Dan staat tussen 10 en half 11 de koffie klaar. De koffiepauzes zijn heilig, want dit zijn de momenten dat we allemaal bij elkaar zitten. Na de koffie ben ik dan echt wakker en ga ik iets voor mezelf doen. De witte oude Saab staat altijd voor mij klaar, dus die pak ik zo af en toe. Even lekker rondtoeren in de omgeving van Jokkmokk. Niet te ver, anders ben ik bang dat ik verdwaal.
Ook ter voet heb ik de omgeving al verkend. Vanaf de camping zijn er verschillende wandelroutes. Samen met Jussi de hond heb ik enkele paden bewandeld. Met laarzen aan, want het is lopen op sponzen. Jammer genoeg heb ik tot op heden nog geen rendieren of elanden gespot.
Het dorp Jokkmokk heeft 2 bezienswaardigheden die interessant zijn voor toeristen; het Samen museum (Ajtte) en de Botanische tuinen. Ik heb het allebei al kunnen bewonderen en met name het Samen museum is een aanrader! Als je in Jokkmokk komt, moet je het museum gezien hebben. Je ziet en leert hier alles over het Samen cultuur, hoe hun cultuur veranderde in de loop van de tijd. Daarnaast zijn er vele handwerken van de Samen te zien in het museum. (http://www.ajtte.com)
Jokkmokk is de hoofdstad van Lapland, het land van de Samen. Dat is de reden dat hier in het noorden van Zweden heel veel over de Samen te zien en vinden is.
Maar mijn favoriete bezigheid op een vrije dag is het bakken van Kanelbullar, Zweedse kaneelbroodjes. Erg lekker en erg makkelijk te maken! Als je de goede hoeveelheden hebt… 3x gemaakt en 3x smaakte het anders. Ik blijf het proberen, want na de zomer wil ik hier een expert in zijn! Dan ga ik het thuis ook zeker een keer bakken.
Hoe noem je een vrouw uit Jokkmokk? Een Jokkmokkel!
Hoe noem je een man uit Lapland? Een smeerlap!
14 Juli 2012 - 08:26
Tina:
ik keek er al naar uit... een nieuw verslag! Bedankt voor je kaartje.
Ik zou toch zo het vliegtuig pakken om even te kijken hoe het daar is... het klinkt allemaal zo goed.
Ja dat van die Samen wist ik wel... lijkt me ook heel interessant om die cultuur te zien.
Maar zucht... ik kan niet weg en het is niet "naast de deur"...
Groetjes van ons Allen. -
14 Juli 2012 - 10:13
Mam :
Hebben ze geen tom-tom in die oude Saab? Als je een eland scoort vastleggen voor mij hoor. In Holland hebben we ook een liedje: Troela, oh troela hou je nog van mij ...... etc. (ha,ha,ha) Wat zit er wel niet in de yoghurt dat het 10 euro moet kosten ????? Het weer is hier niet veel beter als daar, regen met bakken uit de lucht. Groetjes van pap en mam en natuurlijk je zusje Chantal. -
14 Juli 2012 - 12:13
Henni:
Ziet er goed uit de kanelbullar,iets voor bij de koffie herfstcompetitie!!!
Groetjes van ons ,Henni -
14 Juli 2012 - 15:29
Rolien:
Oefen nog maar even op die broodjes, ik kom er zeker in vries een eten.
Liefs
Rolien -
14 Juli 2012 - 17:55
Ageeth:
Jeetje Inge, ik maakte me al zorgen over hoe het met je is. Ik zei al tegen Cobie. We hebben helemaal nog niks van Inge gehoord. Maar gelukkig heb je ons weer kunnen verblijden met een mooi verhaal. Goed om te horen dat je het naar je zin hebt. Als je terug komt ben ik wel benieuwd naar de kaas en de dure yoghurt.
Bij ons gaat alles goed. De kids moeten nog 1 week naar school en dan hebben ze vakantie. Wij moeten nog 2 week ploeteren en dan 3 week vrij. We blijven gewoon in Nederland. Helaas een bezoek van de Gorters bij jou zit er niet in. Nou veel plezier nog en zit met smart weer op je volgende belevenis te wachten. -
14 Juli 2012 - 21:01
Nel Lammerts:
lekker inge dat ziet er goed uit en het zal ook wel lekker smaken -
14 Juli 2012 - 21:43
Cobie:
Zal wel een bult lawaai maken, dat stier beest dat jullie hem jaap noemen! Als ik jou was zou ik een sollicitatie indienen bij de ANWB. Reisverslagen bundelen tot boeken. Zo lekker om te lezen, jouw verslagen! Ook al is het niks daar in Zweden( bijvoorbeeld, heb geen idee ) het klinkt geweldig! Groetjes van ons allen -
15 Juli 2012 - 09:52
Sonnie:
Weer een topverhaal. Nog maar een paar weekjes en dan kom ik de 'beroemde en beruchte' kaneelbroodjes van je proeven, ben benieuwd. Vandaag (nu dus) ben ik druk bezig met het secretariaat werk van VAKO.. Achterstand aan het wegwerken en mailtjes sturen voor de oefendag van 16 september... Voor de rest staat er vandaag voor mij niet veel op het programma. Spreek je gauw weer via whats app. -
18 Juli 2012 - 16:11
Hallo Inge:
Leuk je verslag te lezen, wij gaan in september naar Jokkmokk om met Hanz kennis te maken.
Dat je nog geen rendieren hebt gezien verbaasd me wel hoor, maar je hebt nog even. Geniet er nog maar lekker van, hopelijk hou je een beetje aangenaam weer. Hier in Nl is het echt prut. Maar volgende week bied hoop.
Groetjes Olga Stam -
18 Juli 2012 - 16:14
Olga:
PS, hoe komen jullie aan die naam Jaap hahaha. Wel toevallig nadat we Hanz hebben gesproken....
Groetjes ook aan Hanz. -
19 Juli 2012 - 18:01
Linda:
haha leuke grapjes uit zweden ;) ben jij nu ook officieel een jokmokkel?! :p
Fijn dat je het zo naar je zin hebt ennuh..ik heb de hint begrepen hoor, de volgende theedate krijg ik lekkere kanelbullars bij de thee i.p.v van een koekje :)
liefs linda -
22 Juli 2012 - 09:14
De Moesjes:
Het heeft even geduurd..... Maar eindelijk weer een reisverslag. Gelukkig dat je het zo naar je zin hebt daar. Leuk de manier waarop je schrijft!!!!! Kijken uit naar het volgend verhaal...!!!gr .