Het hoogseizoen is begonnen, of niet?
Blijf op de hoogte en volg Inge
03 Augustus 2012 | Zweden, Jokkmokk
Juli zit er alweer op en augustus staat voor de deur. Wat vliegt de tijd voorbij! Ik heb 2 volle werkmaanden gehad, one full month to go. Hopelijk brengt augustus ons mooi weer, want er is nog geen sprake van een echte zomer. Begin juli hadden we nog mooi weer, maar de laatste 2 weken is het veel minder. Minder zon, lagere temperaturen en meer buien. En het begint weer donkerder te worden elke nacht!
Het hoogseizoen wordt niet voor niets de drukste tijd van het jaar genoemd. Daar waar het begin juli steeds drukker begon te worden, is de drukte nu vrijwel verdwenen. Het is veel te rustig naar mijn mening! Er komen elke dag wel gasten binnen druppelen, maar de meesten komen voor een stuga. Dus blijft de camping nagenoeg leeg. Dat is heel erg jammer, want dat gaat ook ten koste van de sfeer op de camping!
Hoe kunnen we dit verklaren? Heeft het toch te maken met het weer, de recessie of de Olympische Spelen? Het heeft in ieder geval niet te maken met onze camping. Mensen gaan deze zomer gewoon niet naar Lapland, want ook de Poolcirkel en de andere grote massale Camping Jokkmokk hebben het te verduren.
Het lijkt wel of de dagen nu langer duren, we blijven maar wachten op gasten. Tijdens de receptietijden moet je aanwezig zijn, maar dan is er ook weinig te doen… Je kan niet zomaar de receptie verlaten. De verveling slaat toe! Maar we houden de moed er in. Misschien brengt Augustus ons nieuwe gasten.
Doordat het zo rustig is op de camping, help ik de laatste tijd vaker mee in de kaasmakerij. Er wordt om de dag namelijk kaas en yoghurt tegelijk gemaakt. Alle hulp is dan natuurlijk welkom! Hanz of Rianne maken dan kaas en dan houd ik mij bezig met het yoghurt. Belangrijkste in de kaasmakerij is hygiëne; handen wassen tot elleboog, laarzen aan, schort om en een mutsje op. Niet bepaald een charmante outfit! Yoghurt maken is niet eens heel moeilijk, je volgt gewoon de volgende stappen:
1. Een grote pan met 20 liter melk op de gasbrander. Ondertussen zo nu en dan goed doorroeren met de garde.
2. Als de melk 72 graden is, dan laten we de pan 10 minuten koelen.
3. Na deze 10 minuten gaan we de melk afkoelen tot 48 graden, met ijskoud water.
4. Dan komt er een schepje bacteriën (poeder) in. Deze zorgen ervoor dat melk yoghurt wordt. Goed doorroeren en dan laten we dit 25 minuten staan.
5. Na 25 minuten is het tijd om yoghurt in de potjes te doen en af te sluiten.
6. Dan zetten we alle potjes (ong. 60 stuks) in de stoof van 42 graden. Hier staan ze de hele nacht.
7. De volgende ochtend zetten we alle potjes yoghurt in de koelkast.
Aan het einde van de middag zijn ze klaar en dan kunnen we onze yoghurt verkopen op de camping! Of we brengen een lichting naar de supermarkt, daar verkoopt het ook heel goed.
Helaas hebben we afgelopen week afscheid moeten nemen van Bertus en Yvonne op de camping. Dit zijn 2 hele lieve mensen uit Heemskerk, die in totaal 6 weken op de camping hebben gestaan. Ze zijn goed bevriend met Hanz en komen al enkele jaren op de camping. Al deze weken hebben ze ons geholpen met allerlei klusjes. Vaak waren het klusjes waar wij geen tijd voor hadden, of gewoon niet konden.
Hij is een gepensioneerde boswachter met een passie voor bush craft. Zij is huisvrouw met een liefde voor quilten. Ze verschillen als dag en nacht, maar vullen elkaar heel goed aan. Zonder Bert en Yvon op de camping was mijn zomer nooit zo gezellig geweest! Elke dag dronken we samen koffie met een koekje erbij. Goede gesprekken bij het kampvuur, keteltjeskoffie of een zelf gebraden kip. Als er iets was, ik kon altijd bij ze terecht. Of als ik even wilde kletsen, dan waren ze altijd aanwezig.
Bertus heeft een leuke theorie over het leven. Volgens hem bestaat het leven uit 3 fases. In fase 1 wordt een mens geboren, mag lekker kind en puber zijn en geniet van het leven als student. Dan rond het 25e levensjaar krijgt men nesteldrang. Huisje, boompje, beestje en kindje erbij. Deze fase zal doorgaan tot de kinderen het huis uit zijn en men met pensioen gaat. Dan is de laatste fase aangebroken en kan men rustig aan doen. Hele leven hard gewerkt en dan is er weer tijd om van het leven te genieten..
Hoe vaak heb ik deze theorie van Bertus aan moeten horen? Heel vaak! Als ik hem mag geloven, dan krijg ik op mijn 25e plots nesteldrang en kom ik met een Zweed thuis. Vriendje, huisje, boompje, beestje. Dan mag ik wel opschieten, want mijn verjaardag is deze maand… !
Bert en Yvon: langs deze weg wil ik jullie heel erg bedanken! Bedankt voor jullie aanwezigheid, gezelligheid en hulp op de camping. Ik kom zeker weten een keer langs om jullie sprookjeshuis te bewonderen en natuurlijk om mijn schoffel op te halen!
Op mijn vrije dag heb ik nog tijd om iets typisch Zweeds te doen. Samen met Rianne ben ik deze week naar de IKEA in Haparanda geweest. Gelijk ook iets typisch Laps gedaan, deze IKEA is de dichtstbijzijnde en 3,5 uur rijden van Jokkmokk! IKEA Haparanda wordt ook wel de meest internationale IKEA ter wereld genoemd, omdat het op de grens met het Finse Tornio ligt. Tevens is het ook het meest noordelijke IKEA van de wereld.
We gingen in de witte Toyota van Hanz naar de IKEA, want deze heeft een grote laadbak. Na een lange reis kwamen we eindelijk aan in Haparanda. Onderweg merkten we al dat we richting de grens van Finland reden. De plaatsnamen worden Finser en ook de borden geven dingen aan in het Zweeds en Fins. De Finse taal is heel apart en lijkt helemaal niet op het Zweeds!
En wat was het druk in de IKEA! Zweden, Finnen, Noren en Russen… Iedereen maakt lange afstanden om naar de IKEA te gaan. Rianne wilde graag een garderobekast, matras en aanrechtblad. Dus lopen we heel IKEA door opzoek naar deze grote spullen. Op naar de kassa, inladen in de auto en even wat eten in het restaurant. Na het eten waren we klaar voor de tweede ronde; de kleinere spullen. Al met al zijn we 3,5 uur in de IKEA geweest! En dan wetende dat we de terugreis nog voor de boeg hebben… Kapot kwamen we weer in Skabram aan.
De IKEA in Zweden is precies hetzelfde als in Nederland; doolhof looproute, Zweedse prijzen en namen, en natuurlijk het restaurant is precies hetzelfde.
03 Augustus 2012 - 11:57
Tina:
dus "even" winkelen is er niet bij.... ruim drie uur rijden naar Ikea...gatsie.
Het is de kracht van Ikea dat overal ter wereld de uitstraling en het assortiment exact hetzelfde is, maar dat is met Mc.Donalds ook.
( en zo wel meer van dit soort giganten)
Vreemd he, dat het niet zo druk is als andere jaren. Het is net als in mijn winkel....en dat vind ik hier ook vervelend hoor Inge... dat je nooit weet waar je aan toe bent.
Zoals je al schrijft, je kunt de receptie niet verlaten want stel voor dat er klanten komen.
Ik kan ook moeilijk iets plannen, want ook ik weet iet wanneer er mensen komen die mijn advies willen hebben voor de aanschaf van het een en ander.
Als je nog met een leuke Zweed thuis wilt komen, moet je inderdaad even opschieten.... je bent er nog een maandje.Hebben ze daar niet een soort van "jennegiesmarkt?"
( is iets van vroeger in drenthe: een markt waar de jongens en meisjes elkaar troffen en eventueel verkering kregen)
Hier is alles hetzelfde, behalve jullie achtertuin!
Hartelijke groetjes, Tina -
05 Augustus 2012 - 12:28
Annemiek:
Hej Inge,
Wat een leuk verhaal weer, wel jammer idd dat het rustig op de camping is.
Ik denk toch dat het met de recessie te maken heeft, in combinatie met het slechte zomerweer in noord Europa! Veel mensen kiezen dan voor een gegarandeerd mooi weer land ;) of blijven thuis.
Maar houdt moed, want de grijze golf (il pensionadas) komt waarschijnlijk nog langs eind Augustus!!
En heel leuk om te horen dat je het met Bert en Yvonne goed hebt kunnen vinden, ik had eigenlijk niet anders verwacht :)
Misschien kun je mij het recept van die hele lekkere kanelbullar eens doorsturen??
Dan kan ik die een keer maken voor mijn Zweedse lesclubje.
Je rit samen met Rianne naar de Ikea in Haparanda, deed me direct denken aan een rit die Hans en ik een keer gemaakt hebben in de winter vanuit Jokkmokk naar het Ice Hotel in Jukkasjärvi.
Dat was ook ongeveer drie uur rijden in de sneeuw om drie uurtjes het Ice hotel te kunnen bewonderen, al die mooie ijssculpturen prachtig gemaakt! Maar idd daarna weer de reis terug, wat een afstanden daar in het hoge noorden, maar we hebben wel genoten onderweg van al die besneeuwde boomtoppen de meest mooie vormen, het was echt een plaatje om te zien.
Tot zover Inge, bij ons gaat alles zijn gangetje, ik ben al een paar weken aan het oppassen op Stewie, dit is een jonge katje (van mijn dochter) een heel lief diertje, maar ze eist ook heel veel
aandacht en zorg ben er best druk mee in de weer, maar heeeel erg leuk zo'n kleine kitten :)
Dit samen met mijn andere twee katten geeft behoorlijk wat kattengejank in huis:) De een wil dit, de ander wil dat, en dan allemaal tegelijk of om beurten kortom een heerlijk gedoetje!
Heel veel groeten van
Annemiek
05 Augustus 2012 - 20:02
San:
Hey inge,
Net even weer je verhaal gelezen. Dus in ned gaan we met zijn allen yoghurt maken:P keer wat anders dan scaloppa:) haha
Met mij gaat alles goed over precies een week zit ik in het vliegtuig naar Indonesie. Heb er onwijs vee zin in maar ook we spannend waar we terecht gaan komen:) gezonde spanning haha:)
Ga vast heel veel zien daa:) zal eens de koeien daar checken voor je;)
Nou meis nog werkze en veel plezier daar
xxx san -
05 Augustus 2012 - 22:58
Henni:
Heej Inge,
Ben net terug van een motor-vakantie in Schotland. 11 dagen daar rond gereden, en veel gezien. Geweldig!!!
Gezellig weer een berichtje van je te lezen.Fantaseer er steeds maar beelden bij hoe je het daar is, maar volgens mij helemaal goed.Geniet er nog even van,het is heel bijzonder dat je dit allemaal mee mag maken.
Groetjes Henni. -
08 Augustus 2012 - 20:08
Yvonne:
Hallo Inge
Wat leuk om jullie stemmen weer even gehoord te hebben door de telefoon, dan slaat de heimwee toch wel weer even toe.
Maar goed om te horen dat alles zonder ons ook gewoon door gaat.
Wat een leuk stukje heb je over ons geschreven , moest er helemaal van blozen .
Fijn dat je het zo ervaren hebt, ondanks het grote leeftijd verschil tussen ons, maar daar heb jij niet zo veel problemen mee geloof ik , je bent een echt mensen mens .
Jammer dat het stil is ,dat maakt de laatste weken wel wat saaier voor jouw.
Gelukkig krijg je nog bezoek van je vriendin.
Heb je nog lekkere dingen gebakken?
Ik moet de kaneelbullen nog uitproberen ,moet nog aan gist zien te komen, maar heb weinig tijd ivm Oma.
Vandaag was een hele slechte dag , ik was helemaal van slag af toen ik er vandaan kwam, heb 2 uur geslapen om het van me af te zetten.
Morgen een gesprek met de huisarts.
Nou meisje , nog veel plezier de laatste weken en we hopen je hier te ontvangen, zou je het leuk vinden om dan ook Annemiek te zien, misschien kunnen we dat combineren.
Groetjes aan iedereen ,ook Annica en liefs van Bertus en Yvonne