Välkommen på Skabram Stugby. - Reisverslag uit Jokkmokk, Zweden van Inge Blok - WaarBenJij.nu Välkommen på Skabram Stugby. - Reisverslag uit Jokkmokk, Zweden van Inge Blok - WaarBenJij.nu

Välkommen på Skabram Stugby.

Door: Inge

Blijf op de hoogte en volg Inge

04 Juni 2012 | Zweden, Jokkmokk

Mijn lange reisdag naar Zweden begon al heel vroeg. Rond 6 uur zat familie Blok in de auto richting Schiphol. Vanaf Amsterdam was het druk op de weg, maar gelukkig hebben we niet in de file gestaan. Op Schiphol aangekomen en gelijk inchecken, hopende dat mijn koffer niet te zwaar was. Na een laatste kopje Nederlandse koffie was het tijd om afscheid te nemen en mijn reis solo te vervolgen. De vliegtuig naar Stockholm (2 uur) gaf geen problemen. Maar een slapende buurman met een vieze rookgeur en rastahaar die tegen je aan gaat slapen, is niet echt comfortabel. Op het vliegveld van Stockholm kon ik natuurlijk de vliegtuig naar Luleå niet vinden. Is ook moeilijk te vinden als ik zoek op het verkeerde terminal (zijn er 5!). Dus helaas geen tijd gehad voor een koffie van Starbucks… Na een vlucht van 1,5 uur kwam ik aan in Luleå. Hier nam ik de bus naar Jokkmokk met een reistijd van 3 uur! In Jokkmokk wist ik natuurlijk niet welke bushalte ik moest hebben, maar ik ging eruit wanneer iedereen eruit ging. Bleek de goede keuze te zijn geweest, want daar stond Rianne te wachten. Rianne is ook een Nederlandse en de ex van Hanz, maar ze werkt nog steeds op de kaasboerderij. Met haar oude rode Toyota rijden we naar de camping.

Het dorpje waar ik deze zomer verblijf is niet Jokkmokk, maar Skabram. Dit dorpje bestaat uit 5 huizen! Het woonhuis, mijn verblijf deze 3 maanden, is een echte huis a la Pippi Langkous. De ontmoeting met Hanz en Rianne verloopt soepel en algauw ben ik ingeburgerd. Ook hond Jussi en poezen Lucifer en Pimmetje vinden het prima dat ik aanwezig ben deze zomer. In het huis heb ik een eigen kamer tot mijn beschikking met 2 bedden, dus als er mensen langs willen komen?! Slapen is hier geen enkel probleem voor mij. Het is licht als ik wakker word en het is nog steeds licht als ik naar bed ga. De zon gaat niet onder…

De eerste paar werkdagen is het goed vertoeven hier op de camping. Rond half 8 gaat mijn wekker en dan is het tijd voor een Zweeds ontbijtje. Na het ontbijten gaat het werken beginnen en help ik waar nodig. Ik loop mee met Hanz in de kaasmakerij, Rianne laat zien hoe en wat ik moet schoonmaken. Daarnaast maak ik kennis met Annika, de Zweedse knecht. Het zijn alle drie hardwerkende mensen met een liefde voor de koeien. Gelukkig is er een koffiemachine aanwezig, dus ik heb elke dag mijn portie cafeïne. Ook rond etenstijd is het allemaal goed geregeld. Hanz kookt elke dag en Rianne en ik ruimen dan de boel op.

Skabram Stugby bestaat uit 3 dingen. De camping, de kaasmakerij en de boerderij (koeien). Al het melk dat de koeien geven, gaat naar de kaasmakerij. In de kaasmakerij wordt er kaas gemaakt en deze worden verkocht op de camping. Ook particulieren uit de omgeving kopen hun kaas bij Hanz, want Zweedse kaas is niet te vreten zeggen ze. De camping brengt het meeste geld in het laatje, maar toch hebben de koeien voorrang. Hanz is afhankelijk van zijn koeien die een goede melkproductie moeten geven. Deze zomer hoef ik me niet bezig te houden met de koeien melken. Mijn taak is de camping en haar gasten. Op dit moment is het niet druk op de camping, maar je merkt dat de zomer er aan komt. Er komen meer boekingen per internet en telefoon. Met name de Nederlanders zijn aanwezig met hun camper of caravan, dus er kan Nederlands gesproken worden! Er staat nu zelfs een ouder echtpaar op de camping, zij komen al 10 jaar op deze camping en vinden het nog steeds prachtig.

Wat valt op aan Zweden?
Allereerst, het is groen! Overal om je heen staan bomen, bomen en nog eens bomen. Bijna alle huizen zijn van hout en in de kleur rood. Lange wegen en bijna niemand tegen komen is hier heel normaal. Daarnaast worden in de vele winkels rendiervellen verkocht. Trots zijn ze op hun export producten als Pippi Langkous, ABBA, Ikea en dhr. Nobel. Handnijverheid is in het noorden van Zweden heel populair.

• 04 Juni 2012 - 20:11

Pap:

Als eerste en meteen weer een mooie start voor het boek dat nog gaat komen, see you

• 04 Juni 2012 - 20:14

Ageeth:

Mooi om te lezen dat het goed met je gaat. Wij hebben het J&T weekend ook weer overleefd. Het was erg leuk, laat met veel drank en gezelligheid.
    Veel plezier in Zweden

• 04 Juni 2012 - 20:33

Agnes:

Leuk om je verhalen weer te lezen! Liefs van ons x

• 04 Juni 2012 - 21:22

Lisanne Liewes:

Klinkt al helemaal goed. Ook fijn dat je zo goed ontvangen bent. Ik ben jaloers op je lange verblijf in het mooie, groene Zweden.
    Geniet ervan! Ik ga je volgen.
    xxx

• 04 Juni 2012 - 21:36

Amrah:

Wat tof om je eerste verslag uit het hoge noorden te lezen!! Fijn dat je zo snel al je draai kan vinden. En met leuke mensen, natuur en hond en poezen om je heen neem ik aan en hoop ik dat je een super tijd tegemoet gaat! Kan je ook al wat Zweedse woordjes? liefs

• 05 Juni 2012 - 05:40

Sonnie:

Zoals altijd weer een mooi stuk om te lezen.... J&T overleeft met nodige blauwe plekken, maar die gaan gelukkig gauw weer weg. Volgend jaar neemt Agnes:-P op zaterdag het stokje over en gaat in het doel (hihi), links of rechtsback.

• 05 Juni 2012 - 05:40

• 05 Juni 2012 - 07:12

Jolanda:

Hi Meid, fijn dat je zo goed bent ontvangen. Klinkt allemaal super! Ga genieten van het mooie Zweden. Veel plezier, liefs Jolanda

• 05 Juni 2012 - 11:08

Sandra,:

Veel plezier:)
    Ga je verhalen volgen.
    xx

• 05 Juni 2012 - 18:15

Eline:

Leuk om je verhaal te lezen &Veel plezier (in villa kakelbont)!

• 05 Juni 2012 - 18:21

Cobie:

Hey hoi!
    Klinkt weer heerlijk! De kunst van aantrekkelijk maken gaat je goed af.... Johan zei al dat het er mooi uitzag (mijn reactie; maar we gaan er niet heen!).... Als Hanz slim is maakt hij ook gebruik van je PR kwaliteiten!!
    5 huizen klinkt inderdaad wel rustugevend... in de buurt wel wat mogelijkheden op vrije dagen??
    groetjes van ons!!

• 05 Juni 2012 - 18:24

Heleen:

En de snowboots al aan? Heel veel plezier ;-)

• 05 Juni 2012 - 20:12

Tina:

nu maar zoveel mogelijk schrijven he....zodat wij ook kunnen meegenieten van je avonturen.
    Het is weer zo anders he.....
    groetjes van ons en een poot van budju!

• 06 Juni 2012 - 17:04

Mam:

Ik zag de ski's nog op de veranda staan!!